Eigen risico autoverzekering

Hoe werkt het eigen risico?

Wanneer je schade hebt, moet je een deel zelf betalen. Het deel wat je zelf betaalt heet het eigen risico. Vrijwel alle verzekeraars gebruiken het eigen risico bij hun verzekeringen. De hoogte van dit eigen risico is vaak rond de 150 euro. Het is bij sommige verzekeraars mogelijk om zelf je eigen risico te kiezen. Je kunt dan kiezen voor een hoog eigen risico, het voordeel aan deze keuze is dat je dan ook een goedkope autoverzekering hebt. Onder andere extra informatie over zelf je eigen risico bepalen lees je hieronder.

Soorten autoverzekeringen

Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering (WA)

Als autorijder in Nederland, ben je verplicht om minimaal een WA verzekering te hebben. Deze verzekering dekt alleen de schade die je maakt aan andere. Aangezien eigen risico alleen maar gebruikt wordt bij schade aan je eigen auto, is er bij een WA verzekering geen sprake van eigen risico. Dit is veruit de goedkoopste basisdekking en moet elke bestuurder dus minimaal hebben. Het is verstandig om deze verzekering te nemen in het geval dat je een oudere auto hebt. Hierbij weegt de hoogte van de premies voor uitgebreidere verzekeringen vaak niet op tegen de kosten die je eventueel zelf moet betalen.

WA + Beperkt Casco

Deze verzekering heeft als basis hetzelfde als een WA verzekering. Maar heeft naast de verplichte dekking voor schade aan anderen ook in sommige gevallen dekking voor schade aan de eigen auto. Het gaat hierbij alleen om schade die jezelf niet hebt veroorzaakt. Deze verzekering dekt dus zaken zoals brandschade, waterschade of schade veroorzaakt door het weer.

WA + Volledig Casco (Allriskverzekering)

De laatste verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering, en dus ook de duurste. Het is in feite een veel uitgebreidere versie van de Beperkt Casco variant. Deze verzekering dekt uiteraard schade aan anderen en ook schade aan je eigen auto, in sommige gevallen zelfs bij eigen schuld. Hierbij moet je denken aan dekking in het geval van aanrijding, vandalisme en slippen. Het afsluiten van een Allriskverzekering is aan te raden bij nieuwe auto’s gezien.

Autoverzekering afsluiten met een eigen risico

Als je overweegt om voor een hoger eigen risico te kiezen, moet je in je achterhoofd houden dat je bij eventuele schade een financiële klap krijgt. Let er dus op dat je het kan veroorloven om in één keer een relatief groot bedrag te betalen. Wil je een autoverzekering afsluiten? Dan kan het handig zijn om alle verzekeraars en verzekeringen op een rijtje te zetten. Dit kan op een vergelijksite. Je kunt naast vergelijken ook een autoverzekering berekenen op Overstappen.nl. Je hoeft dus niet alle verzekeraars apart af te gaan. Op het onafhankelijke Overstappen.nl kun je gemakkelijk een verzekering vinden die goed bij jouw situatie en wensen past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *